Herghelia Lucina

Leaganul calului hutul

 Rasa Hutul face parte din rasele de cai autohtone si este in prezent tipul reprezentativ al calului de munte, care de-a lungul anilor a dovedit ca este rezistent si adaptat conditiilor de munca din zona muntoasa. Totodata el imbina destul de bine raportul dintre masa corporala, conformatie si aptitudinile de munca.

Cresterea s-a realizat pe linii de sange (linii de tata, linii genealogice). Din armasarii intemeietori amintim: Goral, Hroby, Ousor, Pietrosu si Prislop (linii prezente la ora actuala in herghelie si recunoscute de F.A.O.), dar si Misyka, Ceremus, Stirbu,  linii care au fost pierdute dupa primul razboi mondial.

Liniile acestei rase, crescute azi, sunt reprezentate in cadrul hergheliei de urmatorii armasari pepinieri:

Linia Hroby de catre: Hroby XXIV si Hroby XXV. Aceasta dispune cu indivizi cu corp mic si cu o masivitate mai redusa comparativ cu restul liniilor. Au un format corporal aproape patrat, inalti pe picioare. Dispun de aptitudini excelente de port-samar. Temperamentul este foarte vioi. Linia Hroby poarta numele unui catun din apropierea hergheliei Lucina fiind una din cele doua linii care au supravietuit celui de-al doilea razboi mondial (Goral este cealalta linie supravietuitoare).

Linia Goral de catre Goral XX si Goral XXI. Produsii acestor linii au formatul corporal dreptunghiular, un corp mai mare, fiind cea mai masiva linie dintre toate, intemeiata de armasarul Goral importat din Galitia n 1909. Tot din linia Goral s-a dezvoltat mai tarziu linia Prislop. Liniile Ousor si Pietrosu au fost intemeiate de armasari cumparati din zona Odorhei n anul 1930.

Linia Prislop de catre Prislop XI, caracterizata printr-o talie mai mare comparativ cu celelalte linii. Deasemenea si capacitatea energetica este mai pronuntata.

 Linia Ousor de catre: Ousor X si Ousor IX, aceasta este o linie genealogica mai noua, si se caracterizeaza printr-o dezvoltare corporala relativ mare, osatura mai slaba comparativ cu restul liniilor, concomitent cu oarecare disproportii n privinta regiunilor corporale.

 Linia Pietrosu de catre: Pietrosu XI si caracterizata prin exemplare cu corp mic si spata lunga, insa in acelasi timp adancimea toracelui este mai redusa comparativ cu a produsilor celorlalte linii.